חפש עורך דין לפי תחום משפטי
| |

החלטה בתיק ע"מ 2150/09

: | גרסת הדפסה
ע"מ
בית הדין הצבאי לערעורים יהודה והשומרון
2150-09
7.5.2009
בפני :
סא"ל צבי לקח

- נגד -
:
התביעה הצבאית
עו"ד סרן ג'ניה וולינסקי
:
סעיד צאלח סעיד חטיב
עו"ד כבהה מואיד
החלטה

המשיב הינו מורה במקצועו. ביום 27.4.09 התקרב למחסום צה"ל עם קבוצת תלמידים. הוא הבחין בבן אחיו, שהינו תלמיד, כשזה מעוכב במחסום. על פי המיוחס לו בכתב האישום קרא לבן אחיו לבוא אליו בניגוד להנחיית החייל במחסום. כמו כן, התעמת המשיב עם חייל המחסום, דחף אותו, ואף ניסה להכותו באגרוף.

בית משפט קמא קבע כי קיימות ראיות לכאורה להוכחת המיוחס למשיב חרף הכחשת המשיב כי התעמת פיזית עם החיילים, אולם סבר כי לנוכח מקצועו של המשיב כמורה ומחנך, העובדה כי האירוע לא היה מתוכנן, והיותו חסר עבר פלילי למעט עבירת שב"ח משנת 2001, אין לומר כי המשיב מסוכן לציבור. לנוכח זאת הורה על שחרורו בהפקדה כספית.

התביעה הצבאית סברה כי שגה בית משפט קמא במקרה זה. לטענתה, חומרת המעשה, שמהותו תקיפת חיילים, מלמדת על מסוכנות, ומצדיקה ברגיל מעצר עד תום ההליכים המשפטיים.

סניגורו של המשיב טען כי החלטת בית משפט קמא נכונה וראויה, ואף העלה טענות בכל הנוגע לאי חקירת עדים נוספים ואי קבלת צילום וידאו של האירוע ממצלמות האבטחה הקיימות במקום.

בעקבות טענות ההגנה ערכה התביעה בירור ונמצא כי אחד העדים להם טען הסניגור כלל לא היה במקום, ואילו בן אחיו של המשיב שעוכב במחסום הוזמן לעדות אולם לא התייצב אליה. התביעה אף ציינה כי מבדיקת המצלמה במקום עולה כי לא קיים תיעוד של האירוע.

ראיות לכאורה

כאמור, בית משפט קמא קבע כי קיימות ראיות לכאורה בעדויותיהם של שני החיילים שהיו במחסום, יקיר ואסף.

כעולה מעדויות החיילים, המשיב אמר לאחיינו לבוא אליו, יקיר הורה לאחיין לחזור למקומו וזה עשה כן, ואז התפתח דין ודברים בין יקיר לבין המשיב. לטענת החיילים, המשיב דחף את יקיר, והרים את אגרופו לעבר יקיר. יקיר מסר כי בשלב זה דחף את המשיב כדי לא לחטוף את האגרוף בפניו. אסף מסר כי לאחר שיקיר הרחיק את המשיב הוא חצץ ביניהם ולא נתן אפשרות למשיב לגעת ביקיר.

אשר על כן אין כל פגם בקביעה כי קיימות ראיות לכאורה במקרה זה.

עילת מעצר

מי שתוקף חיילים או שוטרים מלמד ברגיל על מסוכנות הנובעת ממנו. כך נקבע בשורה של הלכות בבית משפט זה כמו גם בבית המשפט העליון (ראו למשל ע"מ 4462/08 התובע הצבאי נ' שואמרה (טרם פורסם); בש"פ 1295/05 אלאטראש נ' מדינת ישראל [פדאור (לא פורסם) 05 (5) 128]).

יחד עם זאת, אף אם נקודת המוצא בעבירות מסוג זה הינה שישנה מסוכנות, אין פירושו של דבר שאין מקום לשקול חלופת מעצר במקרים המתאימים.

נדמה כי במקרה שלפנינו המסוכנות אינה בדרגתה הגבוהה ביותר באופן שהיה מצדיק שלילת חלופת מעצר. גם אליבא דחיילים, לאחר הדחיפה הראשונה והנפת האגרוף לא המשיך המשיב במעשי אלימות כלשהם, הוא לא ניסה להמשיך ולתקוף את יקיר ולא ניסה להפעיל אלימות כלשהי כלפי אסף שהפריד ביניהם. לו היה המשיב משתולל, או ממשיך לתקוף את החיילים ייתכן והיה מקום לשינוי קביעתו של בית משפט קמא.

נדמה כי במקרה זה, לאור היותו של המשיב חסר עבר פלילי בעבירות אלימות, ובעיקר כיוון שהמשיב לא המשיך במעשי אלימות כלשהם אף שיכול היה לעשות כן, לא יהיה זה נכון לקבוע כי המדובר במסוכנות שלא ניתן לאיין בחלופת מעצר.

סבורני כי בית משפט קמא קבע בעניינו של המשיב חלופת מעצר הולמת, של הפקדה כספית משמעותית וכן ערבות צד ג'. אני סבור כי בנסיבותיו הקונקרטיות של מקרה זה, די בתנאים אלה כדי לאיין את המסוכנות ולהבטיח את התייצבות המשיב למשפטו.

לפיכך, החלטתי לדחות את הערר.

ניתנה היום, 7 במאי 2009, י"ג באייר התשס"ט, בלשכה. מזכירות ביהמ"ש תעביר העתק החלטה זו לידי הצדדים.


שופט התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות:

לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.

 


כתבות קשורות

    חזרה לתוצאות חיפוש >>